Jedzenie sałatki to łatwy sposób na dodanie do swojej diety więcej zdrowej zieleniny i warzyw. Ale nie zawsze jest łatwo zrobić świetną sałatkę. To takie proste, a jednak jest tyle miejsca na błędy. Osobiście uważamy, że najtrudniejszą częścią regularnego spożywania sałatek jest przebrnięcie przez rozmokły, mdły, liściasty bałagan, który może się zdarzyć dość często podczas ich przygotowywania. Więc... Co sprawia, że sałatka jest idealna? Naszym zdaniem to taka, która ma odpowiednią ilość wszystkiego - ani za dużo, ani za mało któregoś ze składników. I taka, w której każdy składnik smakuje doskonale sam w sobie, ale także podkreśla smak pozostałych składników.
Krok 1: Przygotuj swoje składniki
Bez względu na to, co robisz - sałatkę, kanapkę, stir-fry - chcesz przygotować swoje składniki przed rozpoczęciem gotowania. Ten krok pozwoli Ci zaoszczędzić czas i wysiłek na dłuższą metę. Dodatkowo, upewni Cię, że Twoja sałatka jest świeża, wysokiej jakości i gotowa do użycia, gdy tylko się pojawisz. Im więcej składników masz gotowych, tym większe prawdopodobieństwo, że je zjesz. Zalecamy najpierw umyć i osuszyć sałatę. Szczególnie ważne jest umycie sałaty rzymskiej. Mycie pozbędzie się wszelkich zanieczyszczeń, które mogą przylegać do liści.
Krok 2: Wrzuć dressing
Jeśli robisz sałatkę z dressingiem winegret, teraz jest czas, aby polać nim zieleninę. Ale nie wrzucaj jeszcze zieleni z dressingiem - chcesz najpierw umieścić resztę składników sałatki. Jeśli dodasz zieleninę do dressingu zbyt wcześnie, stanie się ona wilgotna. W przypadku większości innych rodzajów sałatek, to jest ten etap, w którym dodajesz dressing. Po polaniu zieleni, użyj rąk, aby wmasować dressing w liście przez około 30 sekund. Następnie wrzuć resztę składników
Krok 3: Dodaj białko
Sałatki są często kojarzone ze zdrowym odżywianiem, ale nie muszą być całkowicie pozbawione białka. Dodanie białka do sałatki to nie tylko świetny sposób na zwiększenie jej zawartości składników odżywczych i utrzymanie pełności do następnego posiłku, ale także nadanie jej przyjemnej tekstury. Nie chcesz przecież, aby Twoja sałatka sprawiała wrażenie posiłku ze zwiędniętą zieleniną. W zależności od rodzaju białka dodawanego do sałatki, możesz poczekać z jego dodaniem do samego końca. Na przykład, jeśli dodajesz do swojej sałatki grillowanego kurczaka lub stek, musisz poczekać z dodaniem go do samego końca, aby nie stał się on mazisty.
Krok 4: Dodaj ostatnie szlify
Po dodaniu białka i innych składników, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby wykończyć swoją sałatkę i uczynić ją idealną. Na przykład, jeśli dodajesz orzechy, nasiona lub suszone owoce, takie jak rodzynki, możesz dodać je teraz. Możesz również dodać wszelkie dodatkowe dodatki, takie jak grzanki. Możesz wykończyć swoją sałatkę wieloma różnymi rzeczami. Niektóre popularne dodatki do sałatek to świeżo zmielony czarny pieprz, parmezan, posiekane prażone orzechy, pokruszony boczek i wyłuskane prażone (solone) nasiona. I oczywiście, nie zapomnij o dressingu!
- Admin